
PEDICURE - € 37,50
-
Reinigen/desinfecteren van de voet
- Nagelomgeving schoonmaken.
- Het knippen en verzorgen van de nagels
- Het verwijderen van overtollig eelt
- Het behandelen van nagelproblemen, kalknagels, ingroeiende nagels
- Het behandelen van huidproblemen, likdoorns, kloven
- Incrèmen en lichte voetmassage
Diabetes en voeten
Voetverzorging bij diabetespatiënten vereist extra zorg. Regelmatige controle (en indien nodig behandeling) door de pedicure bij diabetespatiënten kan ernstige gevolgen voorkomen. Hier leest u meer over de diabetische voet en de reden waarom pedicures daarvoor speciaal gecertificeerd moeten zijn.
Symptomen
De diabetische voet is herkenbaar aan droge voeten of kloofjes, minder gevoel in de voeten, tintelingen of pijn, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten. Als u hierop regelmatig controleert kunt u infecties, standafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie voorkomen
De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:
- de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen
- het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
- de voeten van stand kunnen veranderen.
Oorzaken
Voetafwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Te vaak een te hoge bloedglucose kan op den duur de zenuwen in uw lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in uw voeten waardoor u warmte of pijn minder of helemaal niet voelt. Hierdoor is er een grotere kans op infecties en zweren, omdat u bijvoorbeeld blaren en wondjes niet meer (goed) opmerkt. Het kan ook zijn dat u pijnscheuten of krampen krijgt in uw benen of voeten.
Ook tast een hoge bloedglucose het bloed aan. Dit kan dan niet goed meer door het lichaam stromen wat u het eerst aan uw voeten merkt, omdat de voeten zich het verst van uw hart bevinden. Door de slechte bloeddoorstroming zijn de voeten vaak koud, rood van kleur en extra gevoelig voor kou en warmte.
Algemene adviezen voor de diabetespatiënt:
- controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen;
- ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen;
- laat uw voeten behandelen door een medisch pedicure aangesloten bij ProVoet
Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?
Het is raadzaam om enkele malen per jaar, ook als er geen voetklachten zijn, naar een medisch pedicure, aangesloten bij ProVoet, te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen.
Vanaf 2015 bepaald de podotherapeut op verzoek van de zorgverzekeringen voor u de simms classificatie, het type diabetes en uw zorgprofiel. Dit is noodzakelijk als u in aanmerking wilt komen voor een vergoeding van uw zorgverzekering. Wij werken samen met
Podotherapie de Loper - Kreupelstraat 30 (hoofdvestiging), 3111 NL Schiedam, Tel.: 010 4710365
Wender Podotherapie - Bachplein 588, 3122 JM Schiedam Tel.: 085 2107060
Podotherapie Rondom - Laan van Bol'Es 3-G, 3122 AE Schiedam, Tel.: 010 2731173
Vergoeding
Als u als diabetespatiënt naar een pedicure gaat met de aantekening “Diabetische Voet” dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten. Vraag dit bij uw zorgverzekeraar.